διάδρομος ποδήλατο ή ελλειπτικό o ειδι

Διάδρομος, ποδήλατο ή ελλειπτικό; O ειδικός απαντά!

By on 05/07/2014 in Υγεία with 0 Comments

Add to favorites

Ο γυμναστής και personal trainer Παναγιώτης Κουμαντάκης μας λύνει την απορία

Ποιο είναι τελικά αποτελεσματικότερο από τα αερόβια όργανα στην καύση θερμίδων; Ο διάδρομος, το ποδήλατο, το ελλειπτικό, το step ή οποιοδήποτε άλλο μέσο;

Η απάντηση είναι ότι για τον μέσο ασκούμενο όλα τα παραπάνω όργανα είναι το ίδιο αποτελεσματικά. Επομένως η επιλογή έγκειται καθαρά στις προτιμήσεις του καθενός, και ορισμένες φορές σε κάποιες επιμέρους παραμέτρους όπως ορθοπεδικά προβλήματα κτλ.

Το πλεονέκτημα του διαδρόμου είναι ότι η ταχύτητα είναι καθορισμένη, και έτσι οι καρδιακοί παλμοί διατηρούνται αναγκαστικά στην επιθυμητή ζώνη. Αντίθετα στο ποδήλατο και στο ελλειπτικό, οι παλμοί καθορίζονται από τη συχνότητα της κίνησης. Επομένως μια πιθανή «χαλάρωση» στη συχνότητα της κίνησης, θα μειώσει τους παλμούς και έτσι η άσκηση θα γίνει λιγότερο αποτελεσματική.

Ωστόσο, αυτό το μειονέκτημα του ποδηλάτου και του ελλειπτικού μπορεί να αποφευχθεί. Τα περισσότερα σύγχρονα μηχανήματα αναγράφουν τη συχνότητα της κίνησης, συνεπώς οι ασκούμενοι μπορούν να διατηρούν ένα σταθερό τέμπο άσκησης.

Τα αερόβια μηχανήματα, μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικά σε αθλητές υψηλού επιπέδου, σε αθλήματα που εκτελούν τις αντίστοιχες κινήσεις. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα ενός ποδηλάτη πιθανόν να «καίει» αποτελεσματικότερα το λίπος όταν κάνει ποδήλατο, από ότι όταν κάνει π.χ. διάδρομο. Αυτό συμβαίνει διότι το σώμα του έχει προσαρμοστεί στην προπόνηση με το ποδήλατο, άρα αποδίδει καλύτερα. Το ίδιο ισχύει και για τους αθλητές τρεξίματος αντοχής με το διάδρομο, συγκριτικά π.χ. με το ελλειπτικό.

 

 

source : queen.gr

Tags: ,

About the Author

About the Author: .

Subscribe

If you enjoyed this article, subscribe now to receive more just like it.

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons